Amerongen, Lekdijk 5

Verkocht

Eigentijds gerenoveerde monumentale dijkwoning met uniek vrij uitzicht

In de verte glijdt geluidloos een binnenvaartschip voorbij, de stuurhut net zichtbaar boven het groen. Bij vlagen brengt de wind zachte flarden scheepsmotorgeluid tot aan het huis, vermengd met het suizen van de populieren in de tuin. Een boer uit de buurt maait al even geluidloos een stukje weiland in de uiterwaarden. Koeien staan bij elkaar te dagdromen aan de poel. Op de dijk zoeft een groepje fietsers voorbij.

 

Amerongen-Lekdijk-5-serie-B_XT10349

De dijk van Amerongen naar Wijk bij Duurstede, langs de noordelijke oever van de Nederrijn, geldt als een van de mooiste rivierdijken van Nederland. De dijk slingert zich door een schitterend landschap: de bossen van de Utrechtse Heuvelrug in het noorden en in het zuiden die prachtige, steeds veranderende uiterwaarden langs de Lek.

Een eindje buiten de bebouwde kom van het rivierdorp Amerongen staat een bijzondere dijkwoning. Bijzonder omdat dit huis buitendijks ligt, ongeveer halverwege het talud van de dijk, en daardoor een magistraal uitzicht heeft over de uiterwaarden, die hier een paar honderd meter breed zijn.

Vroeger, in de zeventiende eeuw, was in dit dijkhuis een herberg gevestigd. Ook waren er korte tijd Franse soldaten gelegerd. Later boden het huis en de grote houten schuur onderdak aan een klein boerenbedrijf. De agrarische activiteit is inmiddels verplaatst naar binnendijks gebied en de uiterwaarden zijn natuurgebied geworden. De Bovenpolder, een rivieroeverreservaat met een enorme variatie aan flora en fauna, is in beheer bij Staatsbosbeheer en is een groot deel van het jaar toegankelijk.

De schilderachtige ligging aan de dijk en het zicht over de Bovenpolder maken van deze dijkwoning een unieke woonplek. Iets vergelijkbaars, met 180 graden vrij uitzicht en een natuurgebied voor de achterdeur, is in de wijde omgeving niet te vinden.

 

Amerongen-Lekdijk-5-serie-A_XPR0129

Het oude dijkhuis is met 750 m³ veel groter dan het vanaf de dijk lijkt. Naast het huis staat van oudsher een wagenschuur (hout op steen) die ongeveer even groot is. Het huis en de schuur zijn in de afgelopen jaren volledig gerenoveerd, geïsoleerd en voorzien van moderne installaties. In het huis zijn mooie houtsoorten verwerkt en het stucwerk is ambachtelijk uitgevoerd.

De oorspronkelijke indeling van het dijkhuis is nauwelijks veranderd. Wel heeft iedere slaapkamer nu een eigen toilet, wastafel en inloopdouche. De wagenschuur bestaat uit een grote oningedeelde ruimte en is alleen voorzien van een verdiepingsvloer, een kookeiland en een complete badkamer. Dit gedeelte is zonder meer geschikt als extra woning, atelier, guesthouse, showroom, werkplaats enzovoort. Het huis en de schuur zijn met elkaar verbonden via een glazen serre met zinken dak. Het geheel wordt verwarmd met een moderne houtgestookte cv-ketel.

 

Amerongen-Lekdijk-5-serie-B_XT10220b

De Eerste Veertig Gaarden

Lekdijk 5 is waarschijnlijk gebouwd in 1657 door Gerrit Thonisz de Ridder, die er een kleine herberg begon. Een jaar later bouwde De Ridder een grote houten schuur naast de woning. Het huis stond vroeger bekend als ‘De Eerste Veertig Gaarden’ of ‘De Veertiggaarde’. Die naam ontleent het aan de ‘gaarde’, een maat waarmee een oppervlakte land gemeten werd. Veertig gaarden is vermoedelijk gerekend vanaf Kasteel Amerongen.

Als Amerongen in de winter van 1673 (dus in de nasleep van het rampjaar 1672) wordt veroverd door de Franse troepen, wordt de houten schuur bij de herberg enige tijd bewoond door Franse soldaten. Later, als de Fransen vertrokken zijn, behoort de Veertiggaarde enige tijd tot het bezit van de kasteelheer van Amerongen. Daarna krijgt het een agrarische bestemming. Al die tijd leven het huis en zijn bewoners in redelijke harmonie met de rivier. Omdat het huis buitendijks ligt, zijn de bewoners vertrouwd met het variëren van de waterstanden. Meestal bedraagt de afstand tot de rivier honderden meters, maar een enkele keer komt het water tot aan of in de keuken. Voor zover bekend hebben de hooggelegen gedeelten van de woning en de wagenschuur nooit onder water gestaan.

Galerij

Beknopte gegevens

Grondoppervlakte ca. 1.925 m², erfpacht
Woonoppervlakte ca. 218 m² (woning) en ca. 177 m² (bijgebouw) (NEN 2580)
Gebouwinhoud ca. 750 m³ (woning) en ca. 780 m³ (bijgebouw) (NEN 2580)
Bouwjaar 1657 of eerder
Renovatie Recent
Globale indeling

Entree, grote hal met trapopgang. De gemetselde trap naar een oude kelder (niet meer in gebruik) is verlicht en met gehard glas afgedekt. Woon- of werkkamer (ca. 30 m²) met geïsoleerde houten vloer en doorgang naar het bijgebouw. Aan de andere kant van de hal een grote woonkamer (ca. 32 m²) met fraaie houten vloer (geïsoleerd), schouw en openhaard. Lager gelegen achterhuis met grote semi-open woonkeuken (ca. 25 m²), voorzien van op maat gemaakte aanrechten en alle denkbare apparatuur. In het lage gedeelte verder een ruime bijkeuken met deur naar terras (zuid), een ruim toilet en een gastenkamer (ca. 14 m²) voorzien van douche en wastafel, bergzolder en eigen ingang. Etage: ruime overloop met diverse vaste kasten. Grote slaapkamer (ca. 31m²) voorzien van inloopdouche, toilet en wastafel. Hoofdslaapkamer (ca. 34 m²) met modern vrijstaand bad, wastafel, grote vaste kledingkast, inloopdouche en toilet.

Ligging

Aan de lekdijk tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede. Centraal gelegen en goed bereikbaar.

Tuin

Geasfalteerde op- en afrit vanaf de dijk. Aan de achterzijde een groot klinkerterras op het zuiden, met uitzicht over de uiterwaarden. Bij de wagenschuur een verhoogd houten zonneterras (eveneens op zuid). Royale gazontuin met oude bomen. Ruime parkeergelegenheid op eigen terrein (zijkant).

Bijgebouwen

Grote voormalige wagenschuur, volledig gerenoveerd en geïsoleerd. Het bijgebouw is bereikbaar vanuit het huis en via een eigen ingang. Dubbele wagendeur aan de straatkant. Grote open ruimte (ca. 134 m²) met houtkachel en verwarmingsinstallatie. Brede raampartij met uitzicht over de uiterwaarden. Op maat gemaakt keukeneiland met apparatuur. Badkamer met toilet en inloopdouche. Vaste trap naar grote, open zolderverdieping (ca. 43 m²).

Bijzonderheden

Centrale verwarming met moderne houtpelletketel. Geen aansluiting op het aardgasnet. De woning is afgewerkt met fraaie houtsoorten en met ambachtelijk stucwerk in warme licht- en donkergrijze tinten. Rijksmonument.

Onderhoud

Goed.

Energielabel

Nog niet bekend

Bouwkundige staat

Goed. Zowel het huis als de schuur (hout op steen) zijn volledig gerenoveerd en geïsoleerd. Rapport onafhankelijke bouwkundige keuring beschikbaar.

Bestemming

Wonen

OpleveringCompletion

Verkocht

Koopsom

Verkocht

Wilt u teruggebeld worden?

Biltstede Makelaars