Amersfoort, Utrechtseweg 375

Verkocht

Unieke, zeer ruime Rietveld-villa met een eigen verhaal

In het bosgebied tussen Amersfoort en Soesterberg, op zo’n honderd meter van de provinciale weg N237, ligt een markante villa met een al even opmerkelijke geschiedenis. De woning werd in 1937 gebouwd naar een ontwerp van Gerrit Thomas Rietveld. Toch staat ze niet officieel te boek als een ‘echte Rietveld’ omdat de architect en de opdrachtgevers het niet eens konden worden over de detaillering. Desondanks – en zeer terecht – is de woning een Rijksmonument. Het pand verkeert in een vrijwel originele staat en is uniek in Nederland.

 

Villa in het bos

Van afstand en door de bomen heen is de villa makkelijk te herkennen als een representant van het Functionalisme. Het pand houdt met zijn loodrechte lijnenspel de blik op een prettige manier gevangen. Grote ramen aan de voorzijde (zuidoost) zorgen voor veel licht in het interieur. Opvallend is de gerichtheid op buiten; de woonkamer, de keuken en alle slaapkamers hebben toegang tot een eigen balkon of terras. Ook het enorme souterrain onder de woning is bijzonder. Hier zijn een garage, een wasruimte en diverse werkkamers ondergebracht. Het souterrain is momenteel voornamelijk in gebruik als bibliotheek.

De villa ligt op een diep en bosrijk, wild begroeid perceel van 1,13 hectare. Op enige afstand van het huis ligt een eenvoudig houten zomerhuis.

De villa verkeert in redelijke staat van onderhoud. De tuin moet worden aangepakt en ook het interieur vraagt aandacht, maar de originele detaillering is vrijwel compleet. Deuren, deurgrepen, raamsluitingen, keukenkastjes en tegelwerk stammen onmiskenbaar uit de jaren dertig en maken de invloed van Rietveld op een unieke manier zichtbaar en voelbaar.

 

Ontwerp van Gerrit Rietveld

Gerrit Rietveld en de woning van Van Beek

Aan het begin van de vorige eeuw was in Rotterdam het aannemersbedrijf van de gebroeders Uyterlinde actief. De broers hadden een zus die getrouwd was met de heer van Beek, financieel directeur bij het bedrijf. Met het oog op hun pensioen, eind jaren dertig, wilden de heer en mevrouw Van Beek een nieuw huis laten bouwen in de groene omgeving van Amersfoort. Uiteraard zou het huis gebouwd worden door de firma Uyterlinde. Een van de broers stelde voor om meubelmaker en architect Gerrit Rietveld aan te trekken als architect. Rietveld was in de jaren twintig en dertig bekend geworden als vertegenwoordiger van De Stijl en het Functionalisme, stromingen die doorbraken met functionele, rechthoekige bouwvormen en het gebruik van nieuwe materialen en elementaire kleuren.

De vrijstaande villa die Rietveld ontwierp, draagt onmiskenbaar zijn signatuur: een spannende ruimtelijke compositie van vlakken en balken, gebruik van gewapend beton en staal, platte dakvlakken, vlakke witte muren, wit en blauw schilderwerk. In het interieur vallen de functionaliteit en de lichtval op. De meeste ruimten in het huis hebben een eigen toegang tot een terras of balkon.

Op twee punten was mevrouw Van Beek echter niet content met Rietvelds ontwerp. De open trap vanuit de keuken naar de kelder en de open stalen balkonhekken aan de voorzijde konden haar niet bekoren. Rietveld vond die twee elementen echter cruciaal en wilde zijn ontwerp niet aanpassen.

Uiteindelijk kwam er een compromis. De familie Van Beek zou het ontwerp in eigen beheer en voor eigen risico laten wijzigen door een andere architect, en Rietvelds naam zou er niet meer aan verbonden zijn. Zo geschiedde. Architect Johan Blom verplaatste de keldertrap en liet de balkonhekken aan de voorzijde uitvoeren in steen. De balkons aan de achterzijde kregen overigens wel stalen hekwerken. In 1937 werd het huis gebouwd, zonder de handtekening dus van Gerrit Rietveld. De oorspronkelijk L-vormige woonkamer werd later (in de jaren vijftig) gesplitst. Voor het overige is de villa vrijwel onveranderd gebleven. Ook de kleurstelling – wit en blauw – is in al die jaren niet veranderd.

Beknopte gegevens

Grondoppervlakte ca. 11.319 m² (1,13 hectare)
Woonoppervlakte ca. 330 m²
Gebouwinhoud ca. 900 m³
Bouwjaar 1937
Renovatie Niet gerenoveerd.
Globale indeling

Entree, hal met originele tegelvloer, toilet, trap naar etage. Grote, lichte woonkamer (ca. 40 m²) met houten vloer en deur naar terras (voorzijde) en fraai zicht op de voortuin. Woonkeuken (ca. 19 m²) met grotendeels originele inrichting en deur naar balkon. Tussenhal, eetkamer (ca. 19 m²), slaapkamer (ca. 20 m²) met vaste kasten en deur naar terras. Ruime, eenvoudige badkamer (ca. 8 m²).
Souterrain onder het hele huis, bereikbaar buitenom en vanuit de keuken door middel van dubbele vaste trap. Provisiekelder (ca. 8 m²), voorraadkamer (ca. 4 m²), bergruimte (ca. 17 m²), stookruimte (ca. 9 m²), wasruimte (ca. 11 m²), droogruimte (ca. 15 m²), garage (ca. 34 m²), werkruimte (ca. 30 m²).
Etage: overloop, badkamer met douche en toilet, vijf slaapkamers (ca. 15, 15, 22, 10 en 6 m²), alle met enkele of dubbele deur naar balkon, diverse vaste kasten. Twee slaapkamers beschikken over een wastafel.

Ligging

Centraal gelegen in bosrijk gebied tussen Soesterberg en Amersfoort, aan de provinciale weg N237. Uitstekend bereikbaar met de auto. Goede treinverbindingen vanuit Amersfoort.

Tuin

Grote bosrijke voor- en achtertuin.

Bijgebouwen

Eenvoudige boswachterswoning (hout op stenen onderbouw).

Bijzonderheden

Rijksmonument.

Onderhoud

Redelijk. Het pand moet nog worden aangepast aan de huidige wooneisen.

Energielabel

Niet aanwezig.

Bouwkundige staat

Redelijk. De bouwkundige staat van het pand is uitgebreid beschreven in een onafhankelijk bouwkundig rapport.

Bestemming

Particuliere bewoning en beroep aan huis.

OpleveringCompletion

Verkocht

Koopsom

Verkocht

Wilt u teruggebeld worden?

Biltstede Makelaars