Amsterdam, Albrecht Dürerstraat 11

Verkocht

Behaaglijke dubbele stadswoning in Oud-Zuid met zes slaapkamers en grote tuin

De Albrecht Dürerstraat is een rechte, rustige, stadse straat direct ten westen van de Beethovenstraat. Brede stoepen, enkele kleine bomen en een afwisselende bebouwing van drie of vier bouwlagen hoog zijn bepalend voor de aanblik. Nummer 11 maakt deel uit van een woonblok dat, hoe Amsterdams ook, vooral gezien moet worden als een representant van de Háágse School, die ongeveer gelijktijdig met de Amsterdamse School ontstond. Kenmerkend voor deze bouwstijl zijn de rechte en kubistische vormen, de horizontale belijning van gevelbanden en uitspringende erkers en balkons. Vooral aan de achterzijde valt op hoe ruim en breed deze stadswoningen destijds zijn gebouwd. Dat levert in dit geval een ongewoon royale tuin op van 132 vierkante meter, waar dankzij de beschutte ligging een weldadige, hofjesachtige stilte heerst. Het rumoer van de stad lijkt hier ver weg.

 

Woonkamer begane grond

Wie vanaf de Albrecht Dürerstraat de stadswoning op nummer 11 binnenkomt, door het tochtportaal in de hal, ziet alles in één oogopslag. Een ruime, centrale hal, rechts de woonkamer en de werkkamer, aan de achterzijde de eetkeuken en de televisiekamer, links de badkamer en de voorraadkamer. Uniek in déze hal is bovendien de spiltrap naar de etage. Deze woning bestaat uit twee appartementen, ruim, recht boven elkaar en vrijwel identiek van indeling.

De grote woonkamer op de begane grond loopt van de voorgevel, met relatief kleine ramen aan de straatkant, tot de loggia aan de tuinzijde, met dubbele openslaande deuren. De woonkamer is voorzien van een fraaie plankenvloer en een open haard met klassiek geornamenteerde zandstenen schouw. Aan voorzijde grenst de kamer aan een kleine werkkamer, hiervan gescheiden door fraaie dubbele schuifdeuren met glas-in-lood.

 

Tuin

De eetkeuken (met loopdeur naar de tuin) is ruim en sfeervol, recent gerenoveerd in romantische stijl en voorzien van apparatuur en van een hardstenen aanrecht. Daarnaast een tuingerichte kamer die momenteel in gebruik is als tweede zitkamer, maar die ook zeer bruikbaar is als slaap- of werkkamer. Ook deze ruimte is voorzien van dubbele openslaande tuindeuren. De naastgelegen badkamer heeft een hardstenen vloer, een vrijstaand bad, een inloopdouche en een wastafel. In een afgescheiden ruimte zijn aansluitingen voor wasapparatuur gemaakt. Aan de voorzijde heeft de woning nog een kleine kamer die momenteel in gebruik is als berg- en voorraadruimte.

De andere helft van deze stadswoning, het appartement op de etage, was vroeger te bereiken via de portiektrap. De vroegere toegangsdeur is er nog, maar die wordt niet meer gebruikt. In plaats daarvan is de etage toegankelijk vanuit de hal op de begane grond. Alsof het nooit anders is geweest. De etage bestaat uit vijf slaapkamers en een (tweede) badkamer. Twee paar dubbele schuifdeuren (met glas-in-lood), de originele schouwen en het doorgeefluik vanuit de vroegere keuken naar de woonkamer laten zien hoe het appartement ooit werd gebruikt.

 

Amsterdam-Albrecht-Durerstraat-11-(1117865)

Een rondgang op de etage: aan de voorzijde een ruime en lichte slaapkamer met schuiframen en een loopdeur naar een smal balkon aan de straatzijde. Deze kamer beschikt over een kleine berging boven het portiek. Daarnaast een zeer grote voorslaapkamer met een originele grijsmarmeren schouw en een fraaie parketvloer. De hoofdslaapkamer aan de achterzijde heeft eveneens een schouw en een parketvloer. Bovendien zijn er dubbele openslaande deuren naar een ruime loggia.

Verder bevinden zich aan de achterzijde van de woning nog twee slaapkamers en een strak vormgegeven badkamer, met wastafel en dubbele stortdouche. Ten slotte een separaat toilet.

Opvallend is de royale opzet van het voormalige appartement. Dat geldt zonder meer ook voor de begane grond. Vergeleken met andere woningen uit de jaren twintig zijn beide appartement uitzonderlijk luxe en ruim. Door de samenvoeging is een uniek woonhuis ontstaan, grotendeels origineel van detaillering en met bijzonder veel sfeer en leefruimte.

De Apollobuurt

De Apollobuurt is een zeer gewilde wijk in het stadsdeel Oud-Zuid. De populariteit van deze wijk is eenvoudig te verklaren: de wijk ligt vlakbij de binnenstad, het Museumkwartier en het Vondelpark, en toch heerst in de meeste straten een aangename stadse rust. Bovendien is de architectuur vaak wonderschoon, de vooroorlogse bouw is solide en de huizen hebben sfeer. Nog een pluspunt: in deze buurt zijn veel goede scholen gevestigd. De Apollobuurt is samen met de Nieuwe Pijp en de Stadionbuurt onderdeel van het Plan Zuid, het uitbreidingsplan van Hendrik Berlage uit 1914. Berlages plan werd uitgevoerd in de jaren twintig van de vorige eeuw en bevat wereldberoemde architectuurvoorbeelden van de Amsterdamse School.

Galerij

Beknopte gegevens

Grondoppervlakte n.n.b.
Woonoppervlakte 283 m² (NEN 2580)
Gebouwinhoud n.n.b.
Bouwjaar Omstreeks 1930
Renovatie Recent
Globale indeling

Entree aan de straat. Langgerekt tochtportaal. Grote centrale hal met trapopgang. Grote woonkamer (49 m²) met open haard, schouw en houten vloer. Dubbele schuifdeuren voorzien glas-in-lood naar kleine werkkamer aan de voorzijde. Royale luxe eetkeuken (13 m²) met schouw en apparatuur. Loopdeur naar de tuin. Werk- of slaapkamer (12 m²) met openslaande deuren naar de tuin. Badkamer met bad, inloopdouche, wastafel en ruimte voor wasapparatuur. Voorraadkamer aan de voorzijde. Etage: Twee grote slaapkamers (21 en 26 m²) aan de voorzijde, beide voorzien van schuiframen en loopdeur naar smal balkon. Drie slaapkamers aan de achterzijde (12, 20 en 23 m²), waarvan één met dubbele openslaande deuren naar de loggia. Tweede badkamer met dubbele stortdouche, toilet en wastafel.

Ligging

Centraal gelegen in Amsterdam Oud-Zuid, één straat achter de Beethovenstraat. Vijf minuten fietsen van Vondelpark en stadscentrum. Loopafstand van Rijksmuseum, Stedelijk Museum, Van Gogh Museum en het Concertgebouw. Gerenommeerde scholen op loopafstand.

Tuin

Brede en diepe groene stadstuin (132 m²) met perken en klinkerpaden. De tuin grens aan de achterzijde aan een internationale school.

Bijgebouwen

Twee recente, eenvoudige houten schuren in de beide hoeken achterin de tuin.

Bijzonderheden

Erfpacht begane grond: € 2.452,75 per jaar. Erfpacht etage: € 1.788,28 per jaar. Onder voorwaarden
1994. De omzetting naar appartementsrechten is in voorbereiding.

Onderhoud

Goed.

Energielabel

Nog niet bekend.

Bouwkundige staat

Goed. Rapport onafhankelijke bouwkundige keuring beschikbaar.

Bestemming

Wonen

OpleveringCompletion

Verkocht

Koopsom

Verkocht

Wilt u teruggebeld worden?

Biltstede Makelaars