Austerlitz, Oude Postweg 11

Verkocht

Onaanzienlijk huisje op een toplocatie

Het schilderachtige huisje aan de Oude Postweg 11 is klein en onaanzienlijk, maar het staat op een geweldige plek: letterlijk aan de rand van een zeer uitgestrekt bosgebied. Natuurlijk is het mogelijk het huisje te moderniseren en uit te breiden, maar nieuwbouw is op dit geweldige perceel ook zeker een optie.

 

Weiland achter het huisje

Ondanks de Oostenrijkse naam en historische banden met het Frankrijk van Napoleon, is Austerlitz eigenlijk een oer-Nederlands dorp in de bossen bij Zeist. Rond 1800 was het gebied rond Austerlitz nog deel van een uitgestrekte heidevlakte tussen Zeist en Amersfoort. Franse troepen vestigden er in 1804 een enorme legerplaats voor zo’n 18.000 manschappen. In de herfst van 1804 liet de Franse Generaal Auguste de Marmont in de buurt van zijn Campe d’Utrecht een markante (maar functieloze) piramide bouwen. Die is er nog altijd: de Pyramide van Austerlitz.

De handelslieden die vanuit het hele land op de menigte aan Franse soldaten afkwamen, bouwden een nederzetting die de basis vormde voor het huidige dorp. Als de Fransen het dorp niet zo’n markant monument en zo’n buitenlandse naam hadden gegeven (Austerlitz is genoemd naar een plaatsje in het huidige Tsjechië, waar de Napoleon een overwinning boekte op het Oostenrijkse en Russische leger), was het dorp waarschijnlijk volstrekt onbekend gebleven.

 

Huisje vanaf de straat

Tegenwoordig is Austerlitz vooral geliefd om de zijn ligging: midden in een omvangrijk bosgebied tussen Zeist en Woudenberg. In anderhalve eeuw tijd heeft de heide plaatsgemaakt voor een dicht, fraai en gevarieerd bosgebied. Hier is het nog mogelijk om urenlang rond te zwerven zonder andere wandelaars tegen te komen. Dat is uniek in Midden-Nederland. Een groot deel van de aaneengesloten bossen is eigendom van Staatsbosbeheer en andere landschapsorganisaties; ook behoren delen behoren tot het omvangrijke particuliere landgoed Den Treek-Henschoten. Op veel plaatsen zijn fraaie wandelroutes uitgezet.

Austerlitz is vooral een rustig dorp, kleiner, rustiger en groener nog dan de naburige dorpen Maarn en Doorn. Alle voorzieningen (winkels, scholen, cultuur, medische zorg en openbaar vervoer) zijn ruimschoots beschikbaar in Zeist, op een paar minuten fietsafstand van Austerlitz. Utrecht en Amersfoort zijn uitstekend bereikbaar met de auto.

Beknopte gegevens

Grondoppervlakte 2000 m²
Woonoppervlakte 66 m² (NEN 2580)
Gebouwinhoud 195 m³ (NEN 2580)
Bouwjaar Vermoedelijk rond 1910
Renovatie Niet gerenoveerd.
Globale indeling

Entree en hal. Toilet en doucheruimte. Eenvoudige keuken (ca. 11 m²) met aansluiting voor wasmachine. Woonkamer (22 m²). Etage: Slaapkamer voorzijde (13 m²) met wastafel en tweede slaapkamer (9 m²). Woning wordt verwarmd met gaskachels en er is een huurboiler aanwezig.

Ligging

In het dorp Austeritz, tussen Zeist en Woudenberg. Utrecht en Amersfoort binnen een kwartier bereikbaar.

Tuin

Rondom met vrijblijvend uitzicht op het aangrenzende bos (Staatsbosbeheer).

Bijgebouwen

Houten schuur.

Bijzonderheden

Grond is eigendom van Staatsbosbeheer. Erfpacht € 11.000,- per jaar. Looptijd dertig jaar, jaarlijkse indexering conform CPI en herziening om de tien jaar.

Onderhoud

Matig.

Energielabel

Niet aanwezig.

Bouwkundige staat

Matig. Rapport onafhankelijke bouwkundige keuring beschikbaar.

Bestemming

Particuliere bewoning.

OpleveringCompletion

Verkocht

Koopsom

Verkocht

Wilt u teruggebeld worden?

Biltstede Makelaars