Beusichem, Oranjestraat 14 – De Oude Pastorie

Verkocht

Ruim, warm en smaakvol gerenoveerd woonhuis in het hart van een schitterend rivierdorp

Een dorpsplein met terrassen en een muziekkoepel. Een witte vijftiende-eeuwse kerk in de hoek van het plein. Daarachter, op enige afstand van de kerk, de vroegere pastorie. Het huis is gemakkelijk herkennen: het is zonder twijfel een van de meest voorname huizen van Beusichem.

 

Vooraanzicht Oranjestraat

Beusichem is een gezinsvriendelijk dorp aan de Lek, gelegen tussen Culemborg en Wijk bij Duurstede. Het heeft een prettig open karakter, een gezellig marktplein en goede voorzieningen. Winkels, restaurants, sportvoorzieningen en zelfs een klein theater liggen binnen handbereik. Net als de kerk heeft de pastorie altijd een belangrijke plaats gehad in het dorpsleven. Iedereen in het dorp wist vroeger de ambtswoning van de predikant te vinden. Een voorname woning is het nog steeds. Een huis met sfeer en karakter.

De pastorie heeft een symmetrische voorgevel met een dubbele voordeur in een fraai kozijn met kroonlijst. Schuiframen aan weerszijden van de voordeur en op de etage zetten de symmetrie voort. Dezelfde schuiframen in de andere gevels zorgen voor veel licht in het interieur. Ze geven het huis in al zijn statigheid iets lichtvoetigs, een gevoel dat wordt versterkt door de zonnige groene tuin. Tegen de achtergevel (oost) staat een fraaie serre en aan de zijkant (noord) is van zestiende-eeuwse bakstenen een schuur gebouwd. Vanuit de diepe achtertuin is de bijzondere dakvorm van het pand goed te zien: een schilddak met een U-vormige nok en vier gemetselde schoorstenen.

 

Woonkamer

Toen de huidige eigenaren de pastorie in de jaren negentig aankochten, was het pand nog in vrijwel originele staat. Na meer dan twintig predikanten en hun gezinnen was de pastorie wel aan renovaties toe. De nieuwe bewoners namen meteen hun intrek in de woning; ze gingen pas renoveren toen ze wisten hoe de vertrekken het meest tot hun recht zouden komen. Ingrijpende veranderingen aan de indeling waren niet nodig. Wel kwamen er nieuwe leidingen voor gas, water, elektra en riolering. De eetkeuken, en de badkamers werden in stijl vernieuwd en de plafonds, de binnenluiken en de vensterbanken gerestaureerd. Ook het dak en de fraaie schoorstenen werden vernieuwd. Het resultaat is een huis dat niemand onberoerd laat: ruim, licht, warm en solide.

 

Voordeur 'De oude pastorie'

Als sluitstuk van de renovatie schilderden de eigenaren boven de statige voordeur de naam die het pand in de volksmond al heel lang had: De Oude Pastorie.

Beknopte gegevens

Grondoppervlakte 1565 m²
Woonoppervlakte ca. 450 m²
Gebouwinhoud ca. 1500 m³
Bouwjaar 1864-1865
Renovatie 1997-2000
Globale indeling

Entree, centrale gang. Rechts van de gang: voorkamer (ca.25 m²), achterkamer (ca. 31 m²) en serre (ca. 12 m²). Vanuit de serre is de kelder bereikbaar (totaal ruim 30 m²). Links van de gang: twee speel- of werkkamers (ca. 20 en 12 m²), garderobe, toilet, eetkeuken (ca. 19 m²) met apparatuur, schouw en AGA fornuis (gas). Fraaie ronde trap naar eerste etage. Master bedroom (ca. 37 m²) met vrijstaande kastenwand. Twee slaapkamers (ca. 21 en 26 m²), werk- of waskamer met aansluitingen voor wasapparatuur (ca. 18 m²), gemoderniseerde badkamer (ca. 11 m²) met dubbele inloopdouche, ligbad en dubbele wastafel. Gast- of kinderkamer met douche, wastafel en toilet. Ronde trap naar zolderetage. Grote open zolderruimte (ca. 140 m²) onder drievoudig zadeldak. Diverse dakvensters. In hout afgeschotte authentieke dienstbodekamer. CV-opstelling (Nefit 1997).

Ligging

Aan de rand van de oude dorpskern, op een steenworp afstand van de kerk en het marktplein van Beusichem. Beusichem ligt zeer centraal in Nederland, op een paar kilometer van de snelweg A2. Utrecht en Den Bosch zijn beide binnen een half uur rijden bereikbaar. Goede voorzieningen in het dorp en in het naburige Culemborg.

Tuin

Zeer fraaie grote gazontuin aan de achterzijde van de woning (oost), met volwassen bomen en begrensd door beukenhagen en een oude tuinmuur. Diverse terrassen en kinderspeelplek. Aan de voorzijde een kleine, open voortuin (grint). Parkeren op eigen terrein.

Bijgebouwen

Aanpandige stenen schuur (ca. 13 m²) binnendoor bereikbaar.

Bijzonderheden

Gemeentelijk monument.

Onderhoud

Goed

Energielabel

Biet vereist.

Bouwkundige staat

Goed. Rapport onafhankelijke bouwkundige keuring beschikbaar.

Bestemming

Particuliere bewoning.

OpleveringCompletion

Verkocht

Koopsom

Verkocht

Wilt u teruggebeld worden?

Biltstede Makelaars