Bunnik, Provincialeweg 77

Verkocht

Monumentale woonboerderij met de allure van Rhijnauwen en Amelisweerd

 

Aan de Provinciale weg tussen De Uithof en Bunnik ligt Runnenburg, een markante boerderij uit de zeventiende eeuw. Te oordelen aan de omvang en de statigheid van het woongedeelte moet Runnenburg vroeger een voorname boerderij zijn geweest. Vrijwel zeker was het ooit een van de pachtboerderijen van de nabijgelegen landgoederen Amelisweerd of Rhijnauwen.

 

Achtergevel van de woonboerderij

Runnenburg is een markante en monumentale woonboerderij. De vroegere stal staat evenwijdig aan de weg en het woonhuis staat daar haaks op. Aan de straatkant is het gebouw wit gepleisterd; donkere luiken markeren de fraai verspringende hoogte van de zijramen. Aan de kant van de tuin zorgt de gevoegde bakstenen muur voor een hele andere, warme aanblik. Hier, aan zonkant van de boerderij, is het bijzonder goed toeven.

 

De entree van het woonhuis is geplaatst aan de straatkant, maar wie de weg kent, maakt via de achterzijde zijn opwachting. Bij binnenkomst valt onmiddellijk de enorme woonkamer op, die zo groot is (meer dan 65 vierkante meter) dat er diverse zitjes zijn gemaakt. Een mooie oude plavuizenvloer, zware plafondbalken, hoge ramen met roedeverdeling en een schouw met oud tegelwerk maken de historie van dit huis voelbaar. Hetzelfde doet ook de opkamer, met zijn oude plankenvloer, en de gewelfde wijnkelder daaronder.

 

Straatzijde van de woonboerderij

Aan alles is zichtbaar dat dit monumentale huis geen museum is maar een royaal leefhuis. De deel en een stuk van de vroegere stal zijn namelijk bij het woonhuis getrokken. Er is een grote eetkeuken aan de voorzijde, een hal en een tussenkamer. Uniek is de aanwezigheid van vier (!) slaapkamers en een badkamer op de begane grond. Daarnaast is er ook nog de voormalige stalruimte, die momenteel in gebruik is als proeverij en instructieruimte. Op de etage van het woonhuis zijn nog eens Twee grote slaapkamers afgeschot, en daarnaast is er nog een zee aan oningedeelde zolderruimte.

 

De ruimte binnen wordt weerspiegeld in de leefruimte buiten. Aan de zonnige achterzijde van de boerderij ligt een grote siertuin. Aan de oostkant een fraaie boomgaard met appel- en perenbomen. Een stenen atelier (met voorzieningen) kijkt uit over een royaal weiland. Een materiaalschuur, een bakhuisje (gemeentelijk monument), een kleinveestal, een half open hooiberg en heel veel vierkante meters grond maken dit erf geschikt voor zeer veel doeleinden. Ruimte is op deze plek, op fietsafstand van Utrecht, geen enkel probleem.

Beknopte gegevens

Grondoppervlakte 6.710 m²
Woonoppervlakte 484 m² (woning), 275 m² (stalruimte inpandig) en 105 m² (atelier) (alles comform NEN 2580)
Gebouwinhoud 2.570 m³ (woning en stalruimte inpandig) en 288 m³ (atelier) (alles conform NEN 2580)
Bouwjaar Ongeveer 1672
Globale indeling

Entree, grote hal, tussenkamer met trapopgang. Eetkamer, sfeervolle woonkamer (ca. 68 m²) met oude plavuizen. Schouw met antiek tegelwerk en houtkachel. Originele hoge vensters voorzien van voorzetramen. Opkamer, nu in gebruik als studeerkamer, met daaronder een gewelfkelder (wijnkelder). Grote eetkeuken met nette, enigszins gedateerde inrichting. Vier slaapkamers (18 tot 20 m²) aan de achterzijde van het gebouw. Inloopkast en grote badkamer met ligbad, stoomdouchecabine en wastafel. Waskeuken. Etage: vijfde en zesde slaapkamer en grote oningedeelde zolderruimte. Voormalige stal: grote instructieruimte met brede wagendeur, opslagruimte gelijkvloers en bergzolder.

Ligging

Ligging aan een provinciale weg even buiten de bebouwde kom. Zeer centraal tussen Bunnik en Utrecht. De Uithof en het centrum van Utrecht en Zeist op fietsafstand. Zeer goede verbindingen met auto (A12) en trein.

Tuin

Siertuin met diverse zitjes, boomgaard, weiland, opslagruimte en parkeergelegenheid op eigen terrein.

Bijgebouwen

Bakhuisje, kleinveestal, atelier (voorzien van water en elektra en houtkachel), materialenschuur, voormalige hooiberg (nu in gebruik als garage).

Onderhoud

Redelijk tot goed.

Energielabel

Nog niet bekend

Bouwkundige staat

Redelijk tot goed. Rapport onafhankelijke bouwkundige keuring beschikbaar.

Bestemming

Wonen

OpleveringCompletion

In overleg

Koopsom

Verkocht.

Wilt u teruggebeld worden?

Biltstede Makelaars