Den Bommel, Voorstraat 38

Verkocht

Voormalige pastorie (1927) met bijzonder gaaf interieur en schilderachtige tuin

Den Bommel is een rustig dorp op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Het dorp ligt op een unieke plek: aan de zuidoever van het Haringvliet en te midden van verschillende natuurgebieden. Voor natuurminners en watersporters is dit een paradijselijke omgeving. Toch is de bereikbaarheid uitstekend; Rotterdam is amper een half uur rijden.

 

Schilderachtige pastorietuin

Schuin tegenover het schilderachtige achttiende-eeuwse dorpskerkje van Den Bommel staat al bijna negentig jaar de pastorie, de vroegere ambtswoning van de predikant. Deze opvallend ruime vrijstaande woning, met zijn indrukwekkend mooie interieur en schilderachtige tuin, is nu te koop.

 

Pastorie vanuit de tuin

De voormalige pastorie van Den Bommel is gebouwd in 1927. De maatvoering van de vroegere pastorie doet denken aan de statige herenhuizen van rond de eeuwwisseling, met ruime, lichte en hoge vertrekken. De detaillering van het interieur is echter zeer kenmerkend voor de jaren dertig, en zorgt voor warmte en behaaglijkheid.

Op de begane grond vinden we een ruime hal, een woonkamer (en suite) met serre, een ruime studeerkamer, een keuken met professionele inrichting en een bijkeuken. De etage telt vier royale slaapkamers en een moderne badkamer. Unieke mogelijkheden biedt de zolder; momenteel is het één zeer grote ruimte, waarin een werkplaats en een opslagkamer zijn afgeschot.

 

Achterkamer

Het unieke interieur van deze pastorie is in vrijwel authentieke staat. Het is in de voorbije jaren nauwgezet gerestaureerd en waar nodig teruggebracht in de situatie van 1927, maar dan voorzien van modern comfort en hedendaagse installaties. Het resultaat is oogstrelend: fraaie glas-in-loodramen, mooie paneeldeuren, terrazzo vloeren, plankenvloeren en oude plavuizen, grotendeels origineel hang- en sluitwerk. Stijl, karakter en detaillering van de pastorie sluiten naadloos op elkaar aan.

Een andere troef van de Bommelse pastorie is de schilderachtige tuin. Die omvat een aantal volwassen kastanjebomen, een natuurlijke vijver en een groot terras op het zuiden. Pronkstuk is echter de idyllische fruitboomgaard aan de westkant van de woning. Hier te zitten, alleen met een boek of aan een lange tafel voor een zomers familiediner, is een groot voorrecht.

Zout en zoet

Vereniging Natuurmonumenten en andere natuurbeschermingsorganisaties zijn de laatste jaren zeer actief in het gebied rond het Haringvliet. Door het gedeeltelijk openstellen van de Haringvlietsluizen wordt de natuurlijke overgang van zout naar zoet water hersteld en ontstaat een uniek natuurgebied met bescheiden getijdenverschillen. Den Bommel ligt midden in dit natuurgebied. Het dorp beschikt over een jachthaven met prima voorzieningen. Deze ligt op minder dan 500 meter van de pastorie.

Galerij

Beknopte gegevens

Grondoppervlakte 2.480 m²
Woonoppervlakte ca. 360 m² (gebruiksoppervlakte wonen 337,45 m², kelder 7,72 m² conform NEN 2580)
Gebouwinhoud ca. 1200 m³
Bouwjaar 1927
Renovatie recent
Globale indeling

Entree, vestibule, hal met originele terrazzo vloer. Authentiek toilet. Lichte woonkamer (voor- en achterkamer en suite, totaal ca. 50 m²) met vaste kasten, fraaie houten vloer en openslaande deuren naar terras. Tuingerichte serre met openslaande deuren. Eetkeuken met plavuizenvloer en op maat gemaakte keukeninrichting. Royale bijkeuken ingericht als werkkeuken. Sfeervolle werk- of bibliotheekkamer (ca. 20 m²) met schouw en openhaard, vaste kasten en zicht op de dorpskerk. Fraaie bordestrap. Zeer royale overloop met houten vloer en balkenplafond, openslaande deuren naar balkon aan de voorzijde (noord). Lichte en ruime hoofdslaapkamer (ca. 23 m²) met vaste kasten. Grote slaapkamer (ca. 22 m²) met openslaande deuren naar balkon (west). Derde slaapkamer (ca. 20 m²) met vaste kasten. Kleinere kamer (momenteel in gebruik als doka) en compacte, moderne badkamer. Separaat toilet. Vaste trap naar zolder. Zeer grote open zolderruimte (meer dan 110 m²) met twee dakkapellen, afgeschotte kamer en hobbyhoek met werkbanken.

Ligging

In het centrum van Den Bommel, tegenover de kerk. Den Bommel ligt aan het Haringvliet, te midden van natuurgebied en is uitstekend bereikbaar vanuit Rotterdam (25 autominuten), Breda (35 minuten) en Antwerpen (50 minuten). Goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer.

Tuin

Tuin rondom. Schilderachtige kleine boomgaard met enkele oude fruitbomen. Grote natuurlijke vijver en enkele volwassen kastanjebomen.

Bijgebouwen

Houten garage annex schuur en werkplaats. Oprit met ruimte voor twee auto’s. Tuinprieel.

Bijzonderheden

In vrijwel alle ramen is het oorspronkelijke glas in lood (geel, groen, blauw) nog aanwezig.

Onderhoud

Goed.

Energielabel

G.

Bouwkundige staat

Goed. Rapport onafhankelijke bouwkundige keuring beschikbaar.

Bestemming

Particuliere bewoning.

OpleveringCompletion

In overleg.

Koopsom

Verkocht.

Wilt u teruggebeld worden?

Biltstede Makelaars