Rotterdam, Schiekade 50

Te koop - € 1.170.000

Uniek herenhuis met indrukwekkende stijlkamers en stille stadstuin

Achter een fraaie maar onopvallende voorgevel aan de Rotterdamse Schiekade gaat een unieke herenhuis schuil, een van de meest opzienbarende woningen van de Maasstad. Dankzij haar ongeschonden staat laat dit huis zich lezen als een kleine geschiedenis van Rotterdam. Het interieur is een bijna museale afspiegeling van verschillende stijlen en tijdperken. Opmerkelijk is dat de bijbehorende stijlelementen nauwelijks zijn vermengd en vrijwel geheel intact zijn gebleven.

 

Voorgevel Schiekade

Het pronkstuk van Schiekade 50 is zonder twijfel de salon, een perfect overblijfsel uit de periode van de achttiende- en negentiende-eeuwse herenhuizen langs de Schie. Deze salon plaatst de woning onmiddellijk in de periode van het rijke Rotterdam van rond 1870. Het tijdbeeld van het weelderige wonen langs de Schie is bijna volmaakt, vooral dankzij de uitzonderlijke gaafheid van dit woonvertrek. Alle versieringen en betimmeringen zijn nog intact; ook de oude lichtkroon met appliques en zelfs het antieke vloerkleed zijn behouden gebleven.

 

Negentiende-eeuwse salon

De woning is dus vermoedelijk gebouwd rond 1870, maar de onopvallende voorgevel met neorenaissance trekken dankt het pand waarschijnlijk aan een aanpassing van iets latere datum. Ook de ontvangsthal op de bel-etage is in deze stijl afgewerkt. De typerende wandbetimmeringen en de grote schouw zijn compleet en gaaf.

 

Zeer opmerkelijk is ook de diepe, koepelvormige erker op de hoofdslaapkamer, een markante uitbouw van de achtergevel, met bijzonder fraai gedecoreerde wanden, ramen en plafond in Jugendstil. Dit unieke ‘torentje’ verschaft de slaapkamer een romantische en tegelijk zonnige allure. De toegang kan worden afgesloten door middel van schuifdeuren met geslepen glas in dezelfde stijl.

 

Badkamer met glasmozaîek

De laatste stijlperiode in dit unieke herenhuis is die van de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Destijds werd het huis enige tijd bewoond door Sjeik Khaled Bin Saqr al Qasami, kroonprins van Ras al Khaimah, een van de Verenigde Arabische Emiraten. Hij liet de badkamer op de tweede etage decoreren met schitterende glasmozaïeken, liet een kinderbadkamer aanleggen voor zijn zoontje en vernieuwde de keuken. De overige delen van het pand liet hij ongemoeid, mogelijk omdat Sjeik al Qasami destijds al de historische betekenis van zijn Rotterdamse woning op waarde wist te schatten.

 

 

De Rotterdamse Schiehuizen

De Schie in Rotterdam was in vroeger eeuwen een belangrijke vaarverbinding met Delft en ’s-Gravenhage. Langs het water, net buiten de drukte van de stad, bouwden gegoede inwoners van Rotterdam bovenmodale herenhuizen, vaak met paleisachtige allure en met grote parktuinen erachter. Schiekade 50 werd gebouwd en ingericht in de periode van het eclecticisme, waarin allerlei vroegere stijlperiodes vrijelijk werden geciteerd en gecombineerd. De Schiekade was zonder twijfel een van de mooiste, duurste en meest modieuze locaties van Rotterdam. Van de  toenmalige herenhuizen is weinig bewaard gebleven. Een enkel huis werd verplaatst en ergens staat nog een theekoepel, maar de meeste oude huizen werden gesloopt of gingen verloren bij het bombardement van Rotterdam in mei 1940. De Schie en de Coolsingel werden gedempt en behoren tegenwoordig tot de belangrijkste boulevards van het huidige Rotterdam.

Galerij

Beknopte gegevens

Grondoppervlakte ca.174 m²
Woonoppervlakte ca. 225 m²
Gebouwinhoud ca. 700 m³
Bouwjaar omstreeks 1870
Globale indeling

Entree met marmeren vloer. Begane grond: strakke houten eetkeuken aan de straatzijde, met apparatuur en vaste kasten. Tuinkamer (ca. 28 m²) met open haard, parketvloer en antieke houten wandbetimmering, grote gecamoufleerde kluis, twee openslaande deuren naar de tuin. Berging. Bel-etage: ontvangsthal met fraaie schouw en antieke uitgestoken houten wandbetimmeringen. Dubbele schuifdeuren naar grote salon (ca. 60 m²) geheel in negentiende-eeuwse neo-Louis XVI-stijl, compleet met monumentale schouw en open haard, lambriseringen, damasten wandbespanningen en stucplafond. Originele gaslampen (later geschikt gemaakt voor elektriciteit) en een op maat geknoopt vloerkleed. Twee openslaande deuren met deels gebrandschilderd glas en Franse balkons. Tweede etage: voorslaapkamer, kinderbadkamer, grote ouderslaapkamer (ca. 25 m²) met fraaie uitbouw, ingebouwde kledingkasten met toilettafel. Aangrenzende badkamer met glasmozaïeken.

Ligging

Aan de Schiekade, een van de doorgaande wegen in het centrum van Rotterdam. Zeer goede geluidsisolatie. Geluid van verkeer is in huis en in de achtertuin vrijwel afwezig. Coolsingel op vijf minuten loopafstand.

Tuin

Groene en beschutte klassieke tuin met buxushagen en rozenprieel aan de achterzijde. Oase van stilte midden in de wereldstad Rotterdam.

Bijgebouwen

Aankoop naburig appartement met eigen parkeerruimte bespreekbaar. Ook het huren van een (extra) naburige, afgesloten en overdekte parkeerplaats behoort tot de mogelijkheden.

Bijzonderheden

Het pand heeft momenteel geen monumentstatus, maar komt hiervoor mogelijk wel in aanmerking.

Onderhoud

Goed.

Energielabel

Niet bekend.

Bouwkundige staat

Goed. Rapport onafhankelijke bouwkundige keuring beschikbaar.

Bestemming

Particuliere bewoning.

OpleveringCompletion

In overleg

Koopsom

€ 1.170.000,- k.k.

Wilt u teruggebeld worden?

Biltstede Makelaars