Schin op Geul, Oud-Valkenburg 17B (Genhoes)

Verkocht

Unieke woning in een monumentale Limburgse kasteelhoeve Genhoes

 

Genhoes  – ‘het versterkte huis’ – is een kasteel uit het begin van de zestiende eeuw. Het ligt in het Geuldal, tussen Valkenburg en Schin op Geul, omringd door de schitterende natuur van Vereniging Natuurmonumenten. Bij het kasteel ligt de verbouwde U-vormige boerderij rond een grote binnenplaats. Deze hoeve dateert uit de achttiende eeuw. Het complex wordt omzoomd door een gracht. Een eeuwenoude laan, verscholen achter de Johannes de Doperkerk en de lintbebouwing van Oud-Valkenburg, leidt naar de fraaie poort die toegang geeft tot het kasteel en de binnenplaats van de hoeve.

Uitzicht Geuldal

Met respect voor historie en omgeving is in 2008-2009 de kasteelhoeve Genhoes verbouwd tot een zestal exclusieve en hoogwaardig afgewerkte woningen. Eén daarvan is te koop. Het betreft een royale woning met een inhoud van circa 970 m³ en een woonoppervlakte van circa 186 m². Technische installaties, isolatievoorzieningen en constructies voldoen aan hoge kwaliteitseisen.

Genhoes woning BHet in erfpacht uitgegeven perceel grond, dat grenst aan het onder de Natuurschoonwet 1928 gerangschikte landgoed Genhoes, is door middel van een aanleunrangschikking aangemerkt als landgoed in de zin van de Natuurschoonwet 1928. De aanmerking betekent dat sprake is van fiscale faciliteiten, waaronder een lagere waardering voor de onroerendezaakbelasting, (voorwaardelijke) vrijstelling van overdrachtsbelasting en reductie van erf- en schenkbelasting. Voor het gehele landgoed geldt dat het niet is opengesteld voor het publiek.

Collegiale verkoop met Tijs Hillen Makelaardij te Meerssen

Galerij

Beknopte gegevens

Grondoppervlakte ca. 340 m²
Woonoppervlakte ca. 186 m²
Gebouwinhoud ca. 840 m³
Bouwjaar omstreeks 1720
Renovatie 2008-2009
Globale indeling

Begane grond: entree met vide en natuurstenen vloer, garderobe, toiletruimte, meterkast en bijkeuken, waar zich ook de aansluiting voor het witgoed bevindt. De woonkamer, met vide, heeft een oppervlakte van circa 56 m² en is voorzien van een parketvloer. De woonkeuken (7.59 x 3.46) is voorzien van een groot aanrecht met roestvrijstalen blad, een gasfornuis van Westahl met elektrische ovens, een koel-vriescombinatie en een wandschouwkap. Vanuit de keuken is er toegang tot een trapkast, en via de bij de woning behorende poort tot het aan de gracht gelegen buitenterras met een prachtig uitzicht. Behalve het toiletgedeelte heeft de gehele begane grond vloerverwarming. Ruime trapopgang naar de eerste verdieping. Etage: ruime overloop, slaapkamer I (4.51 x 3.51), slaapkamer II (3.71 x 3.20), slaapkamer III (4.05 x 4.55). De grootste slaapkamer beschikt over een garderoberuimte (2.73 x 1.85) en een badkamer (2.02 x 2.70) met ligbad en wastafel. Separate badkamer (1.95 x 2.70) met douche en wastafel. Toiletruimte en bergruimte met cv-installatie (2009) en unit voor mechanische ventilatie bevinden. Beide badkamers hebben vloerverwarming.

Ligging

Oud-Valkenburg ligt op een steenworp afstand van Valkenburg aan de Geul. Maastricht en Aken liggen op respectievelijk 17 en 29 kilometer afstand. De OV-voorzieningen zijn goed.

Tuin

Eigen terras aan de kasteelgracht, met uniek uitzicht. Mede-gebruik van gemeenschappelijke tuin.

Bijgebouwen

Mede-gebruik van tiendschuur (eigendom Natuurmonumenten) en binnenplaats. Parkeerplaats en berging in schuur.

Bijzonderheden

Het te koop aangeboden object is een rijksmonument en ingeschreven in het Monumentenregister.
Door Vereniging Natuurmonumenten is een recht van erfpacht gevestigd voor de duur van vijftig jaar, eindigende op 1 mei 2057. Uiterlijk op 1 mei 2052 zullen partijen met elkaar in overleg treden over een eventuele verlenging van de overeenkomst. Daarnaast heeft de Vereniging Natuurmonumenten een recht van opstal gevestigd, welk recht afhankelijk is van het recht van erfpacht. De canon is voor vijftig jaar (tot 1 mei 2057) afgekocht. De huidige waarde van het erfpachtrecht bedraagt circa € 72.000,– en is begrepen in de vraagprijs.
Met het recht van erfpacht onverbrekelijk verbonden is het gebruiksrecht van onder meer de tiendschuur (eigendom Vereniging Natuurmonumenten), de binnenplaats en een gemeenschappelijke tuin. Het gebruiksrecht is vastgelegd in een afzonderlijke overeenkomst. Daarin is ook opgenomen dat onderhavige woning recht heeft op één parkeerplaats en een berging in de schuur. Mede ter uitvoering van het in voormelde overeenkomst opgenomen gebruiksrecht is door de eigenaren van de zes woningen een Vereniging van Erfpachters in het leven geroepen. In deze vereniging participeert ook Vereniging Natuurmonumenten. De jaarlijkse bijdrage aan de Vereniging van Erfpachters, ter dekking van de kosten van het (groen) onderhoud, bedraagt circa € 1.200,–.

Onderhoud

Goed. Het pand is in januari 2016 geïnspecteerd door stichting Monumentenwacht Limburg.

Energielabel

Energielabel niet verplicht (Rijksmonument).

Bouwkundige staat

Goed.

Bestemming

Particuliere bewoning.

OpleveringCompletion

In overleg.

Koopsom

Verkocht.

Wilt u teruggebeld worden?

Biltstede Makelaars