Wijk bij Duurstede, Oeverstraat 27

Verkocht

Verrassende, warme en lichte stadswoning

Wijk bij Duurstede is een bijzonder stadje. Het ligt centraal in Nederland, is uitstekend bereikbaar vanuit Utrecht, maar ligt toch enigszins in de luwte. De afwezigheid van snelwegen en spoorlijnen versterken de unieke charme van sfeervolle straatjes, tijdloze winkels en ateliers en terrassen die, zeker op een zonnige dag, bijna Zuid-Europees aandoen. Hoewel Wijk bij Duurstede prima bereikbaar is via de provinciale wegen naar Bunnik en Doorn, is de dijk nog altijd de mooiste manier om het stadje te naderen.

 

Voorgevel

Midden in het centrum, aan de kant van de rivier, ligt aan de Oeverstraat een unieke stadswoning. Een herenhuis in de ware zin van het woord: met een fraaie gevel aan de straat, hoge ramen en een voorname voordeurpartij. Tien jaar geleden werd het gehele huis (inclusief de gevel) ingrijpend gerestaureerd. De sfeer van de oorspronkelijke stadswoning werd daarbij volledig recht gedaan. De gewelfkelder, de hoge ramen en de fraaie plafonds (met de unieke, wonderbaarlijk gedraaide langsbalk) kregen een vanzelfsprekende plek in de woning. Tegelijk werd het woonhuis van alle gemakken voorzien en werd het bouwkundig en installatietechnisch helemaal up-to-date gemaakt. De woon- en eetkamer op de begane grond, de eetkeuken op de tussenetage, de drie grote slaap- of werkkamers op de etage en de royale zolderetage zorgen voor een verrassend comfortabel gevoel van ruimte.

 

Eetkamer voorzijde

Ronduit uniek is de lichtval in de deze woning. Dankzij de hoge ramen aan de straatkant, de klassieke glaswand tussen de hal en de woonkamer, de lichte serre en het semi-open trappenhuis maakt de woning van beneden tot boven een prettige, steeds lichtere indruk. De zolderetage ten slotte, met grote vensters in het noordelijke dakvlak en een bijzondere, naar vier kanten transparante dakkapel, baadt in betoverend indirect licht.  Geen wonder dat voorgaande bewoners deze etage gebruikten als atelier of als extra woonetage.

 

Wijk bij Duurstede waterfront

Dorestad

Wijk bij Duurstede is een fraai oud rivierstadje in het overgangsgebied van de Utrechtse Heuvelrug naar de Betuwe. Het ligt op de plaats waar de schilderachtige Kromme Rijn afsplitst van de Nederrijn. Het stadje is ontstaan op de plek van het vroegere Dorestad, één van de oudste nederzettingen van Nederland. In de vijftiende eeuw vestigde de bisschop van Utrecht zich op het toenmalige kasteel Duurstede. Nadat in het rampjaar 1672 de Fransen de binnenstad van Wijk bij Duurstede verwoestten, bouwden de inwoners hun huizen weer op met stenen van het kasteel. De overblijfselen van kasteel Duurstede zijn later gedeeltelijk gerestaureerd en vormen een fraaie eenheid met de sfeervolle straatjes van het oude rivierstadje.

Beknopte gegevens

Grondoppervlakte 183 m²
Woonoppervlakte ca. 235 m²
Gebouwinhoud ca. 785 m³
Bouwjaar Vóór 1900
Renovatie 2002-2003
Globale indeling

Entree, ruime en lichte hal (ca. 10 m²) met schouw, toilet en bergkast met wasbak. Woon- en eetkamer (totaal ca. 44 m²) met hoge ramen aan de straatkant en een lichte serre aan de achterzijde, met dubbele openslaande deuren naar de ommuurde tuin. Grote houtkachel, houten vloer en zeer fraai balkenplafond. Stenen trap naar de lager gelegen stahoge gewelfkelder (ca. 10 m²). Semi-open houten trap naar de eetkeuken (ca. 15 m², op de tussenverdieping boven de kelder) en naar de etage. Etage: overloop, ruime werk- of slaapkamer (ca. 21 m²) met pantry, tweede grote slaapkamer (ca. 20 m²) met wastafel en grote inloopkast, derde slaapkamer (ca. 14 m²) en grote, moderne badkamer met wastafel, toilet, bidet, stortdouche en aansluitingen voor wasapparatuur. De badkamer is voorzien van vloerverwarming. Vaste trap naar de grote en lichte zolderetage (ca. 35 m²). Zeer grote dakvensters met buitenzonwering en markante glazen dakkapel (beide in het dakvlak dat op het noorden is gericht). Cv-ketel en extra aansluitingen voor wasapparatuur aanwezig.

Ligging

In het historische centrum van het stadje Wijk bij Duurstede, op 20 autominuten van Utrecht. Uitstekende busverbinding met Utrecht.

Tuin

Ruime ommuurde stadstuin met diverse terrassen en verhoogd bordes bij de keukendeur.

Bijgebouwen

Geen

Bijzonderheden

Beschermd stadsgezicht.

Onderhoud

Goed.

Energielabel

Nog niet bekend.

Bouwkundige staat

Goed. Rapport onafhankelijke bouwkundige keuring beschikbaar.

Bestemming

Particuliere bewoning

OpleveringCompletion

In overleg

Koopsom

Verkocht.

Wilt u teruggebeld worden?

Biltstede Makelaars