Woudenberg, Zeisterweg 82-84

Inschrijving gesloten
Startdatum 10 jan 2019
Sluitingsdatum 31 jan 2019
Gunningsdatum 22 feb 2019
› Meer informatie over online verkoop?

INSCHRIJVING GESLOTEN

Te koop bij inschrijving:

Landgoed De Viersprong (Quatre Bras) te Woudenberg

Kijkdagen:

Aanmelding via Drieklomp Makelaars Zeist of Biltstede Makelaars

13 december 2018 van 13.00 – 15.00 uur

11 januari 2019 van 13.00 – 15.00 uur

 Online inschrijving met sluitingsdatum 31 januari 2019 om 15.00 uur

Er kan tot uiterlijk 17 januari 2019 om 15.00 uur een onderhands bod worden gedaan bij Biltstede Makelaars of bij Drieklomp Makelaars en Rentmeesters Zeist

Landgoed De Viersprong – Quatre Bras – kruispunt in de tijd

Landgoed De Viersprong, gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw, is te midden van de landgoederen en buitenverblijven in de regio een opvallende en charmante verschijning. De eclectische bouwstijl van het landhuis (waarin al enigszins de Jugendstil doorschemert), de romantiek van het destijds zo modieuze chalet en een landschap dat zich laat lezen als een geschiedenisboek maken De Viersprong tot een unicum.

 

De Viersprong, ongewoon landgoed

In dat geschiedenisboek van De Viersprong figureren monniken die kort na 1100 in deze contreien beschutte akkertjes aanlegden. De bossen rondom de akkertjes werden een paar eeuwen later massaal gekapt om Amsterdam en zijn VOC-mentaliteit van hout te voorzien. Later kwamen op de heide naast het landgoed de legers van Napoleon tot stilstand, waarna de manschappen de tijd doodden met de bouw van een imitatie-pyramide. Kort daarna kocht de schatrijke Hubert van Asch van Wijck, parlementslid en burgemeester van Utrecht, de gronden in de omgeving en stichtte er een landgoed. Zijn zoon Matthias liet bij de kruising van wegen een chalet bouwen in Zwitserse stijl, wat destijds zeer in de mode was. Diens zoon Hubert Jan gaf opdracht voor het hoofdhuis en liet een park aanleggen dat geleidelijk overliep in de aangrenzende bossen. En zo is het nog altijd. De Viersprong wordt niet begrensd door hekken.

 

De Viersprong, hoofdhuis en chalet

Sinds de familie Van Asch van Wijck het landgoed in 1921 van de hand deed, was het in gebruik als hotel, opvanghuis, vakantieoord, studentenhuis, showroom en trainingslocatie. Het gerucht wil dat er ook jarenlang een kluizenaar gewoond heeft. Toen de huidige eigenaren De Viersprong kochten, waren de belangrijkste gebouwen bewoonbaar, maar het onderhoud was zeer achterstallig.

Landgoed als een sprookje

Het landhuis, het chalet en het koetshuis zijn in korte tijd volledig gerestaureerd. Kosten nog moeite zijn gespaard om de authentieke afwerking van de panden te herstellen en het comfort op een eigentijds peil te brengen. Het chalet en het landhuis werden verbonden door middel van een moderne, half verdiepte glazen gang. Het koetshuis kreeg een professionele keuken en werd ingericht als kantine. De gerestaureerde panden zijn momenteel volledig in gebruik als kantoor- en vergaderlocatie, maar ze zijn zonder noemenswaardige ingrepen ook comfortabel te bewonen. Iets verderop in het bos ligt een oude werkschuur (1896), die nog niet is gerestaureerd.

 

Schommelbanken aan de oude bomen

Het park werd bij de restauratie niet vergeten. Het werd zoveel mogelijk teruggebracht naar het historische beeld aan het eind van de negentiende eeuw. De natuurlijke ruigte van de weides, de akker, de paden en de boomgroepen zorgt ervoor dat het landgoed perfect harmonieert met de bossen in de omgeving. Ruwhouten bankjes in het hoge gras en schommels aan de eeuwenoude bomen geven deze plek een bijna sprookjesachtige sfeer.

 

Galerij

Beknopte gegevens

Grondoppervlakte 50.630 m² (erfpacht, NSW-landgoed)
Woonoppervlakte 497 m² (landhuis), 119 m² (chalet), 135 m² (koetshuis) (NEN 2580)
Gebouwinhoud 2.000 m³ (landhuis), 553 m³ (chalet), 611 m³ (koetshuis) (NEN 2580)
Bouwjaar 1870 (chalet), 1894 (landhuis en koetshuis), 1896 (werkschuur)
Renovatie Recent
Globale indeling

Hoofdhuis: entree, gang met trapopgang. Souterrain: grote kantoorkamer (ca. 56 m²) met glazen gang naar chalet. Kantoorkamer (ca. 24 m²) met achteruitgang, kleine kantoorkamer, diverse bergingen en dubbel toilet. Bel-etage: grote kantoorkamer (ca. 56 m²) met lambrisering en stookplaats, openslaande deuren naar brede en lichte serre (ca. 22 m²) met authentieke plavuizenvloer en gewelfd plafond. Kantoorkamer (ca. 24 m²) met schouw en openslaande deuren naar kwartrond buitenterras. Pantry en dubbel toilet. Eerste etage: vergaderkamer (ca. 36 m²) met openslaande deuren naar balkon, twee kantoorkamers (ca. 24 en 20 m²), pantry en dubbel toilet. Tweede etage: grote kantoorkamer (ca. 42 m²), kantoorkamer met bergruimte (ca. 25 m²). Pantry en toilet.

Chalet: entree, hal met trapopgang en toegang naar verlaagd gelegen glazen verbinding met het hoofdhuis. Toiletruimte met dubbel toilet en fonteintje, woonkamer (ca. 22 m²) met houtkachel, schuifdeur naar achterkamer (ca. 22 m²) met vaste boekenkasten. Etage: twee werk- of slaapkamers (ca. 17 m²), beide met openslaande deuren naar balkon. Keuken met apparatuur. Zolderberging.

Koetshuis: entree, grote eetkamer (ca. 60 m²) met schouw en open keuken, serre (ca. 18 m²), berging en dubbel toilet. Etage: twee werkkamers (ca. 13 en 14 m²), dubbel toilet en badkamer.

Ligging

Zeer centraal gelegen in Midden-Nederland, op enkele kilometers van Zeist en Amersfoort. Utrecht en de Randstad zeer goed bereikbaar. Afstand tot de snelwegen A12 en A28 is respectievelijk 9 en 8 kilometer. Goede scholen en overige voorzieningen in de directe omgeving.

Tuin

Historische tuinaanleg met natuurlijke gazons, bos en fraaie solitaire bomen. De tuin loopt zonder fysieke afscheiding over in het bosgebied van Den Treek-Henschoten. Grote, met grind verharde parkeerplaats voor tientallen auto’s, met meerdere laadpalen voor elektrische voertuigen.

Bijgebouwen

Eenvoudige en ruime bakstenen werkschuur uit 1896, nog niet gerestaureerd, met ruimte voor diverse machines en voertuigen. Houten kleinveeschuur en kippenren. Overdekt buitenterras annex houtopslag.

Bijzonderheden

Het landhuis en het koetshuis zijn aangemerkt als rijksmonument.
Het landgoed is gerangschikt in de zin van de Natuurschoonwet (1928) (geen overdrachtsbelasting).
Onderdeel van Landgoed Den Treek-Henschoten.
Uitgegeven in erfpacht. Grond is eigendom van Landgoed Den Treek-Henschoten. Geheel vernieuwde canon, € 30.000,- per jaar, geïndexeerd conform CPI. Looptijd 30 jaar.
Sale & lease back bespreekbaar.

Onderhoud

Uitstekend (hoofdhuis, chalet en koetshuis).

Energielabel

Het hoofdhuis heeft energielabel C.
Het chalet heeft energielabel B.
Het koetshuis heeft energielabel C.
Voor geen van de gelabelde panden is een energielabel verplicht.

Bouwkundige staat

Uitstekend. Rapport onafhankelijke bouwkundige keuring beschikbaar.

Bestemming

Kantoor en mogelijkheid tot wonen.

OpleveringCompletion

In overleg.

Koopsom

Online inschrijving. INSCHRIJVING GESLOTEN.
Kijkdagen: 13 december 2018 en 11 januari 2019 van 13.00 – 15.00 uur. Graag aanmelden.
Sluitingsdatum inschrijving: 31 januari 2019 om 15.00 uur.
Onderhands bieden kan tot uiterlijk 17 januari 2019 om 15.00 uur.
Gunning voorbehouden.
Collegiale verkoop met Drieklomp Makelaars en Rentmeesters (Zeist).

Wilt u teruggebeld worden?

Biltstede Makelaars